Het klinkt heel tegenstrijdig maar je traint balans door vaak uit balans te zijn en weer in balans te komen te komen. Hier word je heel veerkrachtig, schakelbaar of misschien beter gezegd “agile” van. In Amerika zeggen ze: ” you have got your sea legs”. Dus de wereld, het leven, blijft bewegen en je hebt je zeemansbenen om mee te bewegen.

 

Het hele lichaam draait om balans; dat wordt vaak aangeduid met de term “homeostasis”. Ons lichaam beweegt voortdurend mee. Bij temperatuurschommelingen, het verwerken van voeding, stress momenten,… Het leven leeft, het lichaam past zich en veert weer terug naar de baseline.

Veel mensen verwarren balans met controle. De temperatuur strikt gelijk houden in de kamer zodat het lichaam zich niet hoeft aan te passen. De boot niet meer laten bewegen zodat we onze zeemansbenen niet nodig hebben. Dit doen we door regeltjes. Maar helaas regeltjes maken juist het systeem star; meebewegen wordt lastiger. Dit geldt niet alleen voor organisaties, de overheid, vriendenclubjes, verenigingen maar ook voor je lijf. Hoe meer regeltjes jij toepast, hoe vaster jouw meningen gaan zijn, des te strammer wordt het lichaam.

Het leven leeft. Het leven beweegt. Gelukkig maar! want dat is wat ons dat levendige gevoel geeft. Blijf oefenen in het meebewegen om je lijf gezond te houden. Af en toe de hakken in het zand mag natuurlijk best. Maar vaak levert het niet veel op;-)

Geniet!