Een deelnemer van Bodywise mailde me deze foto.  Het is een kunstwerk van Jan Fabre. Het werk is getiteld: ‘De kunstenaar ment zijn eigen brein’. Prachtig!

Dit is precies wat we met yoga willen bereiken; heer en meester worden over je eigen gedachten.

Je kunt in het mooiste hotel zitten maar als je hoofd je een vervelend verhaal vertelt, voel je je slecht. Je kunt in het meest stoffige hoteltje zitten maar als je hoofd je een goed verhaal vertelt, voel je je goed. Je kunt een prachtig, gezond, fit lijf hebben maar als je hoofd niet tevreden is en je alleen de negatieve dingen ziet, voel je je slecht.  Je kunt een gehandicapt, ziek en zwak lichaam hebben maar als je hoofd zich focust op het herstelvermogen en alle dingen waar het lichaam wel toe instaat is, voel je je de koning te rijk. Etc. etc. etc.

Je denken bepaalt wat je voelt,

wat je voelt bepaalt wat je doet,

wat je doet bepaalt wat je ervaart,

wat je ervaart bepaalt weer wat je denkt…: de creatie spiraal.

Zelf bepalen wat je denkt is dus absolute rijkdom en vrijheid. Vrijheid van de geschiedenis die zich maar blijft herhalen te stoppen. En vrijheid om te creëren wat je zou willen.

Yoga biedt allerlei trucjes om je voorhoofd ( je denkend, zeurende, zorgende, oordelende brein) rustig te krijgen en je achterste hersenen ( je backbrain, je oerbrein, je meditatieve, creatieve, feelgood, flow brein) te activeren.

Leuk aan het beeld van Jan is dat hij idd op zijn backbrain staat (met blote voeten!) en het voorhoofd beteugelt.

Verder zijn er allerlei houdingen en ademhalingstechnieken die de rechter- en de linker hersenhelft in balans brengen. Net als bij het mennen van paarden; wanneer er 1 harder werkt dan de ander is de hele boel uit balans.

Eigenlijk zitten alle lessen van bodywise vol met deze trucjes (van glimlachen tot ademen tot naar de horizon kijken tot het voelen van je middelste teen). Het is fijn om geen rug- schouder- en nekklachten meer te hebben. Fantastisch om je fit en lekker in je vel te voelen. Maar de absolute winst van de les is het feit dat je je hoofd/je gedachten leert sturen.

Yoga is the removal of the fluctuations of the mind. (Yoga Sutras: I, 2) Patanjali

Geniet!