Mijn passie voor het lichaam is al jong ontstaan. Ik vond het altijd al heerlijk om te bewegen. Het gaf me het gevoel van leven, energie en vrijheid. In de periode dat ik veel danste was ik vooral anatomisch gefascineerd; hoe kan het dat een persoon zijn been naast zijn oor krijgt en een ander persoon niet meer dan 90 graden. Anatomisch is het lichaam super interessant; een prachtige architectonisch constructie.

Toen ik met yoga begon was mijn grote aha moment: bewegen is vooral orgaan therapie. Terwijl je je lichaam in allerlei houdingen plaats verandert de fysiologie en de anatomisch constructie van de yogahouding bepaalt de doorbloeding. Je masseert, activeert of kalmeert organen. In die periode ervoer ik mijn hersenen en lichaam nog als 2 afzonderlijke gebieden. Wat ik prachtig vond en (nog steeds vindt!) is dat je via je lichaam je hersenen kunt beïnvloeden. Verander je lijf, verander je leven!

Door je beter te voelen, leer je jezelf steeds beter te voelen;) Nu weet ik, dat zelfs wanneer ik slechts mijn pink beweeg, ik mijn hersenen train. Hersenen en je zenuwstelsel als 2 dingen zien is absurd. Het is 1 en hetzelfde systeem. Een lichaamstraining = een zenuwstelsel training = een hersentraining.

Dr. John Medina  heeft een prachtig boek geschreven over hoe de hersenen werken: Brain Rules. We weten nog steeds belachelijk weinig over de hersenen. Desondanks defineert hij 10 regels. En let op ! Regel 1: Exercise boosts brain power. (zie zijn website). Het meest shockerend onderzoek is het onderzoek, wat Medina noemt, waarbij men tot de conclusie komt dat kinderen zittend in een klaslokaal minder leren dan in de tijd na school wanneer ze bewegen. (Heb ik al die jaren voor niets netjes stil gezeten op school;) voelde sowieso al erg onnatuurlijk).

Geniet!